TERMAL ETİKETLER

Isıya duyarlı etiket tipleridir. Yüzeyleri termal madde ile kaplanmış kağıtlardan üretilirler. Doğrudan ve kısa sürede son kullanıcıya ulaşan ürünlerin etiketlenmesinde tercih edilir. Nem, alkol, ısı ve ışığa karşı duyarlı olup, kendi kendine kararma özelliği vardır. Termal etiketlerin 6 aydan daha fazla raf ömrü olan ürünlerde kullanılmaları tavsiye edilmez.

TERMAL ETİKETLER ÇEŞİTLERİ

 Ekonomik Termal: Kağıt üzerine ribon kullanılmadan direkt olarak ısı yöntemi ile baskı alınır. Nem, alkol ve ışığa duyarlı olduğundan raf ömrü kısadır. Sıcağa dayanıklı olmadığı için üzerindeki bilgiler kalıcı değildir. Genellikle düşük maliyetli olduğu için marketlerin tercihidir.

      Lamine Termal: Her iki yüzeyi de lamine edilerek nem ve aşırı ışığa karşı korunmuştur. Ekonomik termale oranla üzerindeki yazılar daha kalıcıdır.

      Termal Karton: Baskı yüzeyi termal kaplı kartondur. Genellikle ekonomik termal malzeme kullanılır. Ribon kullanılmadığı için fiyat yönünden avantajlıdır.

      Işığa ve neme karşı hassas olduğu için uzun süreli işlerde tercih edilmemektedir. (Sezonluk ürünler için Tekstil Etiketleri, Maç Biletleri, Yaka ve Giriş Kartları, Raf Etiketleri )

      TTR Karton: İki yüzü de kuşe kaplanmış, ya da baskı yüzeyi kuşe kaplanmış karton kağıtlardır. Zemine renkli baskı ile barkod yazıcıda TTR baskı yapmak mümkündür. (Kütüphanelerde okuyucu kartları, Tekstil Etiketleri)

TERMAL TRANSFER ETİKETLER

Termal Transfer Etiketler: Termal Transfer baskı yöntemi ile baskı alınabilen etiket tipleridir. Yüzeyleri pütürsüzdür, parlak ve mat olmak üzere iki tipe ayrılırlar. Ribon baskıya uygun, dış etkenlerden etkilenmeyen etiket tipleridir. Isıya, neme, alkole ve diğer olumsuz dış etkenlere karşı dayanıklıdır .

TERMAL TRANSFER ETİKETLER ÇEŞİTLERİ

Wellum : Hamur Kağıdın TTR yazıcılarda iyi sonuç vermesi için baskı yüzü yüksek oranda düzeltilmiş ve zemin pürüzsüz hale getirilmiştir. Ribon baskı yöntemi uygulanır.

Kuşe : Zemini düzeltilmiş üzerine kuşe hamuru sıvanmış kağıttır. Wellum etikete oranla parlak görünümlüdür. Ribon baskı yöntemi uygulanır. Üzerindeki bilgiler kullanılan ribon ve saklama koşuluna göre kalıcılık sağlar.

Chromolux : Kuşe etikete oranla daha parlaktır. Ribon baskı yöntemi uygulanır.
Floresan Kağıtlar (Turuncu, yeşil, sarı, kırmızı, mavi vs.) : Zemini floresan boya ile boyanmıştır. Ribon baskı yöntemi uygulanır.

Silwer Kuşe Kağıtlar (Üst Yüzeyi Metalize Kağıt) : Yüzeyi parlak ve yırtılan bir etiket hammaddesidir. Genellikle içecek ve madeni yağ sektöründe kullanılan bir etiket hammaddesidir.

Fastyre Kuşe Kağıtlar (Yapışkan Yüzeyi Metalize Kağıt) : Yapışkan kısmı metal görünümündedir. Ribon baskı yöntemi uygulanır. Genellikle kartela, halı, çuval etiketi olarak kullanılır.

Kırılgan Etiket : Yüzeyi mat görünümlü özel bir etikettir. Yapıştırıldığı yüzeyden tek parça olarak değil parçalanarak çıkan etiket malzemesidir. Ribon baskı yöntemi uygulanır.

RİBON NEDİR ?

Termal Transfer Yazıcılar genellikle rulo halindeki etiketlere barkod gibi özel grafikler ile bilhassa değişken veriler basmak için dizayn edilmiş özel yazıcılardır.

Piyasada satılan Termal Transfer Yazıcılar Near edge Kafa ve Flat Kafa şeklindedir. Ribon bir Polyester film (pet) olup bir yüzeyinde belirli bir sıcaklıkta eriyen mürekkep, diğer yüzeyinde koruma katmanı tabakası mevcuttur.

RİBONUN TARİHÇESİ

Ribon yaklaşık 20 yıldır kullanılmaktadır.

Termal transfer tekniği Kanji yazılarının basılabilmesi için bir Japon firması tarafından bulunmuştur.

1980’ li yılların ortalarından itibaren çizgikod (barkod) teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla endüstri, sanayi ve ticarette kullanılma ihtiyacı doğdu.

Termal ve Termal transfer tekniği üretim yapılan yerlede barkod ve diğer değişken bilgilerin basımında kullanılmaya en müsait tekniktir.

Soru, düşünce ve önerilerinizi

bize yazın.

Open chat